Geffen Playhouse Renovation

Geffen Playhouse Renovation

The Geffen Playhouse project included the adaptive reuse and substantial renovation, modernization, seismic strengthening, and historic restoration of the original building, as well as the addition of a new, three-story performing arts facility to accommodate a second stage and back of house support areas for the theater.

 

The existing building incorporated numerous ornamental concrete elements requiring restoration. A new main house floor was installed; new masonry walls, columns, and a slab-on-grade foundation were added while preserving the original walls, columns, and proscenium arch of the auditorium. A new basement level was added below the main stage. The existing proscenium arch was underpinned and shored to allow for excavation and foundation placement. Cast-in-place shoring systems for the adjacent properties required excavation, shoring, and underpinning to construct 10 feet below the new basement elevation. The original landmark banner pole was replaced with a new 45-foot pole, requiring a substantial mat slab foundation. Installation was coordinated alongside new planters, stairs, and decorative hardscape.

 

Project Details:

Project Size: 350,000 gsf

Owner:

The Hileman Company

General Contractor:

Morley Construction Company

Architect:

Ronald Frink Architects

Awards:

  • Southern California Development Forum – Grand Prize Award
  • Society of American Registered Architects – Ronald Frink Architects, Annual Design Award
  • National Electrical Contractors Association/LA - Award for Electrical Excellence
  • National Electrical Contractors Association/LA - Prestige Award for Electrical Excellence
  • Los Angeles Business Council Architectural Awards - Preservation Award
  • LA Conservancy - Preservation Award

©2022 Morley Construction Company | Privacy

Log in with your credentials

Forgot your details?